Boy Uzatma

 

Boy Uzatma

 

Boy Uzatması Nedir?

Boy uzatması kısalığı bulunan ( medikal ) ya da boyunun kısa olduğunu düşünen kişilerin (estetik) uyluk ve/veya kaval kemiklerinin uzatılarak boy uzunluklarının artırılması işlemini içeren tedavi sürecini kapsamaktadır.

Boy Uzatma İşlemi Nasıl Bir Süreci İçerir?

Teknoloji ve yöntemler gelişmekte ve hatalarımız için daha tercih edilebilir hale gelmektedir. Ancak boy uzatması kolay, hemen yapılabilir ve risksiz bir yöntem değildir. Bu operasyonu düşünenler doktoru ile olabilecek her türlü zorlukları konuşmalıdır.  Özellikle estetik boy uzatmalarında olabilecek her türlü sorun anlatılmalıdır. Bu ameliyatı olacak kişi tüm zorlukları bilmeli ve tedavinin uzun süren zorluklarına göğüs gerebilecek bir kişi olmalıdır.

Boy Uzatma Esnasında Karşılaşılan Sorunlar Nelerdir?

Boy uzatma ameliyatını olacak kişilerin aşağıda liste olarak verilecek sorunları bilmesinde fayda vardır:

  • Enfeksiyon
  • Uzama bölgesinde kaynama gecikmesi ya da yokluğu
  • Damarlarda pıhtı oluşumu
  • Eklem sertlikleri
  • Psikolojik problemler
  • Şiddetli ağrı.

Boy Uzatma İçin Farklı Yöntemler  Var Mı? Avantaj Ve Dezavantajları Nelerdir?

Boy uzatma işlemi için kendine has olumlu ve olumsuz yanları olan pek çok yöntem vardır. Bu yöntem yaklaşık 100 yıl önce açıklanmıştır ve yıllar içeresinde gelişmiştir. En yaygın uygulanan teknikler;

  •  Vücut dışından takılan cihazlar uzatma (halka ya da düz monolateral fiksatorler)
  •  Vücut dışından takılan sistemler ile kemik içeresine uygulanan sistemler kombinasyonu(çivi üzerinden uzatma)
  • Sadece kemik içerisinden sistemlerle uzatma (Motorize çiviler).

Boy uzatmada bir devrim olarak kabul edilmektedir.  Yapılan çalışmalarla  boy uzatmasında İlizarov tarafından geliştirilen halka sistemlerin kullanımı bir çok avantaj sunmaktadır. Bu yöntem planlaması doğru yapılmış olgularda başarılı sonuçlara ulaşılmasını sağlamaktadır.  Ancak iki sorunu sıklıkla karşımıza çıkar. İlki cihazı oluşturan parçalardan olan teller nedeniyle hasta konforunun düşük olması; bu yara izlerinin biraz fazla iz bırakmasıdır.

A.   İlizarov yöntemi:

B.   Monolateral fiksatörler (tek taraflı vücut dışından cihaz uygulanması):

İlizarov yönteminde karşılaşılan sorunları çözmek amacıyla bacağın tek tarafında olan sistemler uygulanagelmiştir. Bu cihazlar çok çeşitli şekillerde olabilir ancak hepsinde temel felsefe aynıdır. Bu noktada ameliyatı olacak kişilerin uygulanacak sistemden çok uygulayacak hekimin bu cihaz ile ilgili deneyimine dikkat etmesinde yarar olacağı gerçeği karşımıza çıkmaktadır. Sonuçta tek taraflı sistemler konforu artırmasına rağmen vücut dışında olduğu için hasta konforunu mükemmel hale getirememektedir.

C.   Komine sistemler(vücut içine yerleştirilen ve dışardan destek olan cihazların kullanılması-çivi üzerinden uzatma):

Hasta konforunu artırmak için hem dışarıdan hem de içeriden sitemler kombine olarak kullanılabilir. Avantajları; Tedavi süresini kısaltması. Örneğin normal 5 cm uzatmada dışarıdan olan cihazların 5-8 ay vücutta kalması gerekir. Kombine sitemlerde bu süre iki aya inmektedir. İki taraflı uzatma yapılabilir ve böylece tedavi erken sonlandırılmak istendiğinde bacak uzunluk eşitsizliği olmadan bu işlem yapılabilir. Ekonomik olarak sadece dışarıdan kullanılan sistemlere göre pahalı sadece vücut içine uygulanan sistemlere nazaran daha ekonomiktir. Dezavantajları ise; dışarıdan olan sistemlere göre ameliyat süresi daha uzundur. Cerrahın tecrübesi önemlidir ve teknik olarak uygulamak daha zordur. Son olarak da enfeksiyon riski sadece dışarıdan uygulanan sistemlere göre daha yüksektir.

D.   Motorize çivi yöntemi (kemik içine uzaktan kumanda edilerek uzama sağlayan sistemlerin yerleştirilmesi):

Teknolojik gelişmelerle birlikte dışarıdan kullanılan sistemleri tamamen ortadan kaldıran ve uzayabilen kemik içi çiviler geliştirildi. Burada en önemli avantaj estetik olarak yara izinin çok az olması ve hastanın konforudur. Özellikle bir an önce işine dönmek isteyen hastalara bu yöntem önerilmektedir. Cerrahi sonrası ağrılar diğer yöntemlere benzer. Ancak bu yöntemle hasta daha rahat hareket edebilir ve hareket kazanılması diğer yöntemlere göre daha kısadır.

If you want to hear from us, please write your email address and subscribe.
Telefon İle Arayın WhatsApp Communication Line