Üreter denilen idrar kanallarının idrar torbasına açıldığı yerdeki bozukluğa bağlı olarak gelişen idrarın idrar torbasından geri üreterlere ve böbreğe geri gitmesine Vezikoüreteral Reflü denir. Bu doğumsal olabileceği gibi sonradan da idrar torbasının sinirsel uyarısının bozulmasına bağlı olarakta gelişebilir. Fakat VUR genellikle genetik geçişli olarak düşünülmelidir. Tek yumurta ikizlerinde % 80, çift yumurta ikizlerinde % 35 reflü saptanmıştır. Reflülü çocukların kardeşlerinde % 27, ebeveynlerin çocuklarında % 35 VUR olduğu gösterilmiştir.
Vezikoüreteral reflüden nasıl şüphelenilir?
Özellikle çocuklarda görülen bu tabloda ateşli idrar yolu enfeksiyonu geçirmesi reflü şüphesi doğurur. Özellikle kız çocuklarında daha fazla olan bu hastalıkta çocuğunuz sık tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu geçiriyorsa, gece altına kaçırıyorsa, idrar yaparken yan ağrısı çekiyorsa reflü açısından değerlendirilmesi gerekir.
VUR tanısı ayrıntılı bir fizik muayeneyi takiben böbrek ve mesane ultrasonografisi, mesaneye ilaç verilerek çekilen işeme filmi (Voiding sistoüretrografi) ve böbrek sintigrafisi çekilerek konulur. Enfeksiyon varlığını değerlendirmek ve böbrek fonksiyonlarını anlamak için kan ve idrar tetkiki yapılır.
VUR evreleri nelerdir? Evre ile böbreklere verdiği zararın bağlantısı var mıdır?
VUR idrarın reflü derecesine göre değerlendirilir ve beşe ayrılır. Evre 1 ve evre 2 reflülerde reflü idrar kanalında kalır. Evre 3,4 ve 5 reflülerde reflü böbreğe ulaşır. Reflü evresiyle böbreğe verdiği zarar arasında doğru orantı bulunmaktadır. Reflü derecesi ne kadar fazlaysa böbrek hasarı o kadar fazladır.
Reflü derecesine, hastanın yaşına, böbrek hasarına bağlı olarak reflü tedavisi değişmektedir. Antibiyotik profilaksisiyle takip edilen hastalar olduğu gibi yüksek dereceli reflülerde cerrahi mühadale de gerekebilir. Cerrahi mühahale de endoskopik (kapalı) madde enjeksiyonları, laparoskopik ve açık girişimler kullanılmaktadır.
VUR tedavi edilmezse ne olur?
VUR tedavi edilmezse hastalarda tekrarlayan böbrek enfeksiyonları ve böbreğin geri dönüşümsüz hasarına sebep olup böbrek yetmezliğine neden olabilir.
Besiktas’ two respected health institutions Ota Medical Center and Jinemed Hospital joined forces under the name
“OTA & Jinemed Hospital”