Polikistik Over Nedir?

 

Polikistik Over Nedir?

  •  Polikistik Over Sendromu nedir?

Polikistik Over Sendromu yumurtalıkların düzenli çalışmaması sonucu gelişen ve birçok şikayetle kendini gösteren bir tablodur. Aşırı kıllanma, kilo artışı ve adet düzensizlikleri en sık karşılaşılan sorunlardır. Sendrom birden fazla problemin bir arada olması demektir.

  •  Hastalıktan ne tarz durumlarda şüphelenilmelidir, belirtileri nelerdir?

Polikistik Over, özellikle düzensiz adet gören genç kızların bu konuda şüphelenmeleri gerekir. Bu şikayetler kilo alma ve kıllanmayla bir arada olursa polikistik over sendromu olasılığı artar.

  • Toplumda sık görülen bir hastalık mıdır?

Türk toplumunda kadınların %17 sinin bu soruna sahip oldukları bilinmektedir. Özellikle aşırı kilo alan kadınlarda sendromun ortaya çıkışı kolaylaşmaktadır.

  • POS’nin sebeplerini sıralayabilir misiniz?

Polikistik Over genetik geçiş özellikleri göstermektedir. Ancak tam olarak hangi genlerle geçtiği henüz net değildir. Ailesel eğilim mevcuttur. Bazı kadınlarda sessiz seyrettiği ancak aşırı kilo alınmasının aşikar hale getirdiği düşünülmektedir.

  •  Ne tarz etkenler hastalığı tetikler?

Ailesinde pikos olanlarda bu hastalık daha sık görülür.  Ayrıca kilo artışının hastalığın ortaya çıkışını tetiklediği düşünülmektedir.

  •  Aşırı kilonun sendromla bağlantısını açıklayabilir misiniz? Fazla kilolu olanlar risk altındalar mı? 

Genetik özelliklere sahip bir hastalık olduğu için bazı kadınlarda kilo artışının hastalığın ortaya çıkışını kolaylaştırdığı düşünülmektedir. Aynı şekilde bu sendroma sahip olanlarda kilo vermek şikayetlerin azalmasına neden olmaktadır.

  • Rahatsızlığı tetkik ederken hangi yöntemler kullanılıyor?

Muayene ve yumurtalıkların ilk kontrolü en etkili tanı yöntemleridir. Ayrıca kanda FSH ve LH hormonlarının analizide tanıyı destekleyen yöntemlerdir.

  • POS’nin tedavi edilmemesi durumunda ileride ne tarz hastalıkların baş gösterme olasılığı bulunuyor? 

Pos tedavi edilmezse düzensiz kanamalar kadının yaşam kalitesini bozabilir ve ilerde rahim kanseri (endonetrium kanseri) eğilimini arttırır.Bu kadınlar düzensiz yumurtaladıkları için gebe kalma şansları da düşer.  Ayrıca ilerde hiper tansiyon ve şeker hastalığı yine ilerde çıkabilecek problemlerdendir.

  • Bu rahatsızlığın yaşanmaması için kadınlara ne tarz önerilerde bulunabilirsiniz?

Düzensiz adet görüyorsanız doktorunuzla görüşün. Kilo almamaya dikkat edin. Hastalık ilerlerse gebe kalma şansınızın azalabileceğini unutmayın. Erken önlem alınması sorunların ortaya çıkmasını engelleyecektir.

  • Hastalığın tedavi yöntemleri nelerdir?

 En sık kullanılan tedavi yöntemi doğum kontrol haplarıdır. Ayrıca Metformin adı verilen ve şeker hastalarında da kullanılan bir ilaç ta sık kullanılmaktadır. Kıllanma problemi olanlarda kıllanmayı azaltan ilaçlar kullanılmalıdır. Pkos olup çocuk sahibi olamayan hastalarda yumurtalıkları uyarıcı ilaçlar kullanarak gebe kalmayı kolaylaştırabilirler.

If you want to hear from us, please write your email address and subscribe.
Telefon İle Arayın WhatsApp Communication Line