Anestezi biliminin bulunması, tıp dünyasında insan ömrünü uzatan en önemli keşiflerden biridir.
Hastalıkların tedavisinde cerrahi müdehale gerektiğinde yaşanan en büyük zorluk hastaların acı çekmesiydi. Ameliyat olacak hastaların eli kolu bağlanarak hareketi kısıtlanıyor ve hastalar inanılmaz acılar çekiyordu. Bir çoğu ağrı şokuyla başedemeyip ölebiliyordu.Anestezi yöntemlerinin bulunması ve gelişmesiyle hastalar ağrı duymaksızın opere edilebiliyor ve şifa bulabiliyorlar.
Anestezi, hissizlik-duyusuzluk anlamına gelir.
Anestezi ,bazı ilaçlarla bilinç ve ağrı duyusunun ortadan kaldırılması, cerrahi müdehalenin sağlıklı ve konforlu yapılabilmesini sağlayan geri döndürülebilir uyku hali olarak tanımlanabilir. Fakat bu uyku hali çok daha farklı ve komplikedir. Anestezinin en önemli ve güzel yönü geri döndürülebilir olmasıdır.
Anestezi çoğunlukla bir cerrahi girişim gerektiği zaman uygulansa da bazı teşhis yöntemleri için (MR ,BT , Endoskopi, Kolonoskopi , Koroner anjiografi, Biyopsi..)de uygulanabilir.
Anestezi; bir uzman doktor ve anestezi teknikeri ile uygulanan bir işlemdir. Anestezi uzmanları , Tıp fakültesinden mezun olduktan sonra , 5 yıllık Anestezi ve Reanimasyon uzmanlık ihtisasını yapmış kişilerdir.
Ameliyat öncesi ve sonrası da dahil olmak üzere ameliyat süresince hastanın ağrı duymamasını , yapılan girişimi hatırlamamasını , gerekli sıvı ve kan ihtiyacının karşılanmasını Anestezist sağlar.
Anestezistler teorik ve pratik bilgilerle donanmış Yoğun bakım ünitelerinde ileri yaşam desteği veren üst düzey tıp teknolojisini kullanabilen kişilerdir.
Ameliyatınızdan önceki 6 saat içinde hiçbir şey yememeli ve içmemelisiniz. Amelithaneye giderken (varsa) takma diş-protez , gözlük kontakt lens veya işitme cihazınızı çıkarmalısınız. Özel durumlarda anestezistiniz ile görüşebilirsiniz. Ameliyathaneye alınırken tüm kıyafetler çıkarılır,temiz bir önlük giydirilir. Tüm takı aksesuar ve tırnaklarda varsa ojeler ve dudak boyaları da çıkarılmalıdır.
Hastanın sağlık durumuna, yaşına, tıbbi özelliklerine, yapılacak ameliyata göre anestezi yöntemine karar verilir .
Genel anestezide hastaların bilinci tam kapalı demektir.
Erişkinlerde damar yolundan ilaç verilerek hastaların bilinçlerinin kaybettirilmesi uygulanırken; çocuklara genellikle önce ağızdan bir ilaç verilip sakinleştirilerek ameliyathaneye getirilirler. Sonrasında ise bir maske yardımıyla solunum sisteminden anestezik gaz verilerek bilinçlerinin kaybolması sağlanır. Daha sonra çoğunlukla damardan ilaç ve nefes yolundan akciğerlerden devamlı gaz verilmesi ile hastaların uyutulması sağlanır.
Anestezi kişiye özeldir. Hastanın yaşı, ameliyatın cinsi ve aciliyeti , hastanın mevcut hastalıkları ve açlık süresi anestezi yönteminin belirlenmesinde çok önemlidir. İlaç dozları bunlara bağlı olarak değişkenlik gösterir.
Anestezi süresi birkaç dakika olabileceği gibi saatlerce de sürebilir .
Ameliyat, tetkik yada müdahale ne kadar sürmesi gerekiyorsa Anestezi de o kadar sürecektir.
Bölgesel (Regional) Anestezi
Vücudun bir kısmının uyuşturulması anlamına gelir. Sadece kolun , bacağın bazen de ilgili sinirlere yakın yerlere lokal anestezikler kullanılarak uyuşturulmasına Bölgesel Anestezi denilir.
En çok kullanılan Bölgesel anestezi yöntemi Spinal ,Epidural ve bazen de bu ikisinin kombinasyonudur.
Küçük cerrahi girişimlerde sadece o alanın uyuşturulmasıdır. Bu uygulamayı çoğunlukla operatör doktorun kendisi yapar. Ancak hastanın sakinleştirilmesi yada yaşamsal fonksiyonlarının takibi gerektiğinde Anestezi uzmanından yardım isteyebilir.
Epidural / Ağrısız Doğum Nedir?
Günümüzde normal doğum artık ağrısız yapılabilmektedir. Doğum eylemi başladığında gebenin talebi üzerine Anestezi uzmanına haber verilir. Anestezist belden steril şartlarda bir iğne yapıp katater takarak ağrıyı dindirmeye çalışır. Hatta kişiye özel hazırlanan hasta kontrollü ağrı kesici makinesi verilerek daha konforlu bir doğum sağlanır. Bu uygulamanın bebeğe hiçbir zararı yoktur. Anneler bu sayede bebeğini hemen kucaklayabilir. Hatta sezeryan kararı alındığında epiduralden yapılan ilaçlar cerrahi işleme de olanak verir.
Beşiktaş’ın iki saygın sağlık kuruluşu Ota Tıp Merkezi ve Jinemed Hastanesi güçlerini “OTA & Jinemed Hastanesi’” adı altında birleştirdi.