Ağız Kokusu Tedavisi

 

Ağız kokusu, tıp literatüründeki adı ile ‘halitosis’ ağız veya burundan gelen hem bireyi hem de çevresindekileri rahatsız eden kötü kokudur.

Kötü ağız kokusu, kişinin diğer bireylerle iletişim kurmasını olumsuz etkilemekte, sosyalleşmesini engellemekte, özgüven problemlerinin yaşanmasına yol açmaktadır. Ağız kokusu bir hastalık olarak kabul edilmese de sebep olduğu sosyal nedenlerden dolayı kişilerin yaşam kalitesini düşürmektedir. Ağız kokusunun pek çok sebebinin bulunmasının yanında başlıca etmenler olarak sistemik ve lokal sebepler kabul edilir.

Ağız Kokusunun Belirtileri

İnsan burnu kokuya alıştığı için kendi ağız kokunuzu algılaması her zaman kolay değildir. Birçok kişi ağız kokusu problemi yaşamasına rağmen bunun farkında değildir. Ancak pek çok insan için de endişe verici bir durumdur.  Ağız kokusunun test edilmesinin en kolay yöntemlerinden biri, ağzınızı ve burnunuzu elinizle kapatarak avucunuzun içine nefesinizi üflemek ardından da koklamaktır. Ayrıca ağzınızın kötü kokup kokmadığınızı anlamak için bir diş hekimine de başvurabilirsiniz.

Ağız Kokusu Neden Olur?

Ağız kokusunun nedenleri ağız için ve ağız dışı nedenler olarak iki farklı türde değerlendirilebilir.

Ağız İçi Nedenler

-Ağız kokusunun en büyük sebebi ağız içinde bulunan bakterilerdir. Gıda artıklarının sindirilmesi sonucunda ortaya çıkan hidrojen sülfit ve metil merkaptan gibi gazlar ağızda kokuya yol açar.

-Dişeti, diş kökü ya da diş çevresinde oluşan iltihaplar, ağız içi yaralar ağı kokusuna sebep olabilir.

-Diş kökün ya da dil kökünde bulunana bakteriler,

-Kanamalı dişeti hastalıkları,

-Çürük dişler,

-Ağız içi tümörler,

– Sjögren sendromu ve tükürük bezi hastalıkları ağızda koku oluşmasına sebep olan ağız içi etmenlerdir.

Ağız Dışı Nedenler?

Ağız içi nedenler kadar sık görülmese de insan vücudunda görülen ağız dışı bazı problemler ağızda kokuya sebep olabilir.

– Sinüzit hastalığı, baş ağrısı ve geniz akıntısının yanında ağız kokusuna da sebep olabilir.

– Faranjit ve bademcik iltihabı (tonsilitler)

-Burun içi iltihaplar,

-Sigara ve alkol tüketimi,

-Solunum sistemin enfeksiyonları, zatürre ve bronşit,

– Midede oluşan reflü ve enfeksiyonlar, protein ağırlıklı diyetler

– Diabet,

– Bademcik taşı,

-Şeker koması, karaciğer yetmezliği, böbrek yetmezliği ağız kokusuna yol açabilir.

Ağız kokusu yaşayan birçok kişi genellikle sabahları ağızlarında kötü bir tat ve koku hissederler ve bu hissin gün içerisinde de devam etmesinden şikayetçi olurlar. Bireyler bu problemi ağız için üretilen gargara ya da spreyler kullansa da kalıcı çözüm bulamamaktadır.

Ağız Kokusu Nasıl Tedavi Edilir?

Ağız kokusu tespiti için elektrokimyasal ölçüm yapabilen cihazlar bulunmaktadır. Bu cihazlar kokunun nereden geldiği hakkında yardımcı olur. Ayrıca hastanın kan gazlarına, tükürük ph dizbozitesine, dilde bulunana bakterilere de bakılabilir.

Ağız kokusu şikayeti ile gelen hastaların ölçümleri yapıldıktan sonra çıkan sonuçlara göre bir tedavi yolu izlenir. Hastanın ölçüm yapılmadan önce doğru sonucun alınabilmesi için dikkat etmesi gereken unsurlar vardır. Antibiyotik kullanıyorsa üç gün önceden kesmesi, koku veren yiyecek ve içeceklerden uzak durması, sprey ya da ağız gargarası gibi ürünleri kullanmaması gerekmektedir.

Ağız kokusu önlenebilir bir şikayettir. Ağız kokusunun sebebinin belirlenmesi ile kısa süreli ve ağrısız bir süreçle koku giderilebilir. Sağlıklı ve ferah bir nefese ulaşmak artık mümkün. Siz de OTA&Jinemed Hastanesi’ne gelin, ağız kokusunun sosyal hayatınızı etkilemesine izin vermeyin. Ağız sağlığı ve ağız kokusu tedavisi hakkında daha detaylı bilgi için  adresini ziyaret edebilirsiniz.

Bizden haber almak isterseniz lütfen email adresinizi yazın ve abone olun.
Telefon İle Arayın WhatsApp İletişim Hattı