Göz Hastalıkları

 

Göz Hastalıkları

Göz hastalıları, göz kapaklarında, göz zarında, gözyaşı kanallarında, göz merceğinde ya da gözü saran sinir dokularında oluşan her türlü hastalık göz hastalıkları olarak adlandırılır.

Göz hastalıkları, genetik veya çevresel faktörlere bağlı olarak oluşan ve görme problemlerine yol açabilen fiziksel rahatsızlıklardır.

Göz hastalıklarının belirtileri

Gözler vücudun en önemli duyu organlarındandır. Gözde ortaya çıkan bir sorun kişinin görme duyusunun azalmasına, göz içerisinde batma, yanma gibi şikayetlere sebep olabilir. Bu belirtiler gözde yaşanan problemin kolaylıkla fark edilmesini ve tedavi sürecinin başlanmasını sağlar.

  • Gözlerde ağrı,
  • Şiddetli kaşıntı, kızarıklık ve yanma hissi,
  • Görmede azalma,
  • Göze yabancı bir cisim kaçmış gibi hissetme,
  • Göz kapağı düşüklüğü ve şişlik,
  • Gözleri kısarak bakma gibi belirtiler bireyin göz hastalıkları yaşadığının habercisi olabilir.

Göz hastalıklarının nedenleri

Göz hastalıkların genetik ya da çevresel pek çok nedeni olabilir. Bu nedenlerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • Göze yabancı bir cismin kaçması ve göze hasar vermesi,
  • Gözyaşı kanallarında tıkanıklık
  • Ailede bulunan göz hastalılarının kalıtsal olarak kişide de görülmesi,
  • Az ya da çok ışıkta çalışmak,
  • Diyabet ve kalp hastalıklarının etkileri,
  • Sinüzit, grip ve nezle gibi ateşli hastalıkların yan etkileri

Göz hastalıklarının çeşitleri

Glokom (Göz Tansiyonu): Göz içi basıncının görme sinirinde hasara sebep olacak kadar yükselmesi nedeniyle görme kaybına yol açan bir hastalıktır.

Katarakt (Göze Perde İnmesi): Göz bebeğinin arkasında bulunan göz merceğinin saydamlığını kaybederek matlaşmasıdır.

Şaşılık: Genellikle doğuştan gelir ya da kaza veya ateşli hastalıkların ardından  oluşur. İki gözün bir noktaya paralel bir şekilde bakmasını engelleyen bir göz problemi olarak tanımlanabilir.

Renk Körlüğü: Görme merkezinde renkleri ayırt etmeyi sağlayan özel pigmentlerin olmaması ya da yeterli miktarda olmamasına bağlı olarak gelişen, çoğunlukla kalıtsal olan bir görme problemidir. Bu hastalığa sahip kişiler genellikle kırmızı, yeşil ve mazi renklerinden bir ya da daha fazlasını ayırt edemezler.

Alerjik Konjonktivit: En sık görülen göz hastalıklarından biridir. Mevsim dolayısıyla gözde yaşanan alerjik durumlardır.

Ektropiyum: Yaşlılığa bağlı olarak gelişen göz kapağı sarkmaları gibi göz problemidir.

Göz problemlerinin tanısı oldukça kolaydır. Görme kaybı testi, göz için basıncının ölçüldüğü göz dibi muayenesi, retina muayenesi ve optik sinir muayenesi yapılır.

Göz hastalıklarının tedavisi

Göz hastalıkları kişinin günlük yaşam kalitesini değiştirdiği için tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Doğuştan gelen göz hastalıkları ile çevresel olarak oluşan göz hastalılarının tedavisi farklıdır. En doğru tedavi doktorun izlemiş olduğu tedavi olacaktır. Hastalığın şekline göre ilaç tedavisi, gözlük kullanımı ya da cerrahi müdahale yöntemlerinden biri izlenir.

Bizden haber almak isterseniz lütfen email adresinizi yazın ve abone olun.
Telefon İle Arayın WhatsApp İletişim Hattı