Tüp Bebek
Tüp Bebek Tedavisi, normal gebelik yaşama olasılığı olmayan ya da çok az olan çiftlerde gebe kalma olasılığını arttıran tedavi yöntemidir. Tüp Bebek uygulaması, kadın ve erkeğe ait üreme hücrelerinin vücut dışı koşullarda döllenme ile gerçekleşmesi ile meydana gelir.
Tüp bebek tedavi uygulaması Dünyada ilk defa 1978 yılında İngiltere’de gerçekleştirilmiştir. Ülkemizde ise 1989 yılında Ege Üniversitesi tarafından ilk tüp bebek doğumu yapılmıştır. Günümüzde gebe kalma ile ilgili problem yaşayan birçok çift bu yönteme başvurmaktadır. Tüp bebek uygulamasının temeli 1971 yılında gerçekleştirilen adımlarla ile birlikte günümüzde ki tüp bebek tedavi uygulamasının tekniğini oluşturmaktadır.
TEDAVİDE BAŞARILI VE UZMAN DOKTORLARIMIZLA YANINIZDAYIZ!
Tüp Bebek Yöntemi Kimlere Uygulanır?
Tüp bebek tedavi teknikleri teknoloji ile birlikte sürekli gelişerek, yeni yöntemler ile bir çok çiftin hayatına etki etmiştir. Yapılan tüm geliştirmeler tüp bebek uygulamasının başarı oranını yükseltebilmek için olumsuz olan faktörler baz alınarak hayata geçirildi.
Bu Gelişmeler;
– Mikrotese (Mikroskop altında gerçekleştirilen testis biyopsisi)
– Preimplantation Genetic Diagnosis (Çiftlerin embriyolarının incelenerek içlerinden sağlıklı olanlarının seçilmesi tekniği PGD)
– Assisted Hatching (Lazar ile embriyo çeperinin inceltilmesi)
– Frozen (Embriyo, sperm ve yumurtaların daha sonra kullanılabilmesi için dondurulmuş halde saklanma işlemi)
– Embriyoscope (Embriyo gelişimini kamera altında takip edilerek, gelişimi sağlıklı olanların seçilmesine olanak sağlayan teknik)
Çiftler daha önce gebelik sürecinde olumsuz sonuçlara maruz kalmış ise önce bunlar dinlenir. Daha önceden görmüş oldukları tedaviler, gebelik, düşük gibi etken sayılacak olaylar öğrenilir. Mevcut ise eski tetkik sonuçlarınız ve tahliller değerlendirilir.
– Herhangi bir ameliyat raporu veya buna ait alınan notlar,
– Sperm tahlili
– Çiftlere ait kan testleri
– Daha önce uygulanan tedavi varsa onlara ait raporlar
– Rahim Filmi
– Kromozom Analizi
– Varsa diğer hastalıklar ile ilgili raporlar
Elde edilen tüm bu veriler tüp bebek tedavisi planı oluşturulur ve uygulamanın gerçekleşeceği gün netleştirilir.
IVF (In Vitro Fertilizasyon): Yumurtalıklardan alınan bir yumurtanın sperm tarafından vücut dışında suni olarak döllenmesi sürecidir. IVF, kısırlık tedavisinde diğer uygulamaların başarısız olması ile tercih edilen farklı bir tedavi yöntemidir.
GIFT (Gamet Intrafallopian Transfer): Kadın yumurtalıklarından alınan yumurta ve erkekten alınan sperm kadının fallop tüpüne enjekte edilir. İşlem sonrası burada döllenmenin olması beklenir. Bu yöntem günümüzde pek tercih edilen tedavi uygulamaları arasında değildir.
ZIFT (Zigot Intrafallopian Transfer): Yardımcı üreme tekniklerinden bir diğeri olan ZIFT, IVF ve GIFT’e benzerlik göstermektedir. Fakat bu uygulama prosedüründe GIFT uygulamasından farklı olarak döllenen embriyo kullanılır ve IVF sürecinde olduğu gibi rahim içerisine değil tüplere yerleştirilir.
ICSI (Intrasitoplazmik Serm Enjeksiyonu): Erkekten alınan spermin oldukça küçük kateterler aracılığı ile mikroskop altında anne adayından alınan yumurta hücresine yerleştirilme işlemidir. Doğal yöntemler ile gerçekleşmeyen döllenme laboratuvar ortamında meydana getirilir. Bu yöntem sperm sayısında ve kalitesinde önemli derecede problem gözlemlenen bireylerde tercih edilmektedir.
IVM (In-Vitro Matürasyon): Kısa süre ilaç kullanımı sonrası veya hiç ilaç kullanılmadan, olgunlaşmamış yumurtaların toplanarak, laboratuvar ortamında olgunlaştırılması işlemidir. Belirtilen uygulama ile olgunlaştırılan yumurtalar, laboratuvar ortamında döllenme işlemi sağlanarak embriyolar elde edilir. Bu embriyolar rahim içine yerleştirilir.
Tüp bebek tedavi süreçlerinde başarı elde etmenin en etkin yolları başarılı bir ekip ve kaliteli laboratuvar ortamında daha yüksektir. Tüp bebek başarısına etki eden en kritik nokta kısırlığa sebep olan faktörlerdir. Yumurtalık üretimi azalmış hastalarda tüp bebek uygulaması başarı oranı %15 düşerken, yumurtalama sorunları nedeni ile uygulanan bireylerin başarı elde etme şansları %38 daha yüksektir.
Tüp Bebek Tedavisinde Uygulanan Adımlar
– İlk muayene ve çift değerlendirmesi
– Yumurtalıkları uyarma ve yumurta oluşturma
– Yumurta Toplama
– IVF veya mikroenjeksiyon (ICSI) uygulaması
– Embriyo transferi
– Gebelik Testi
Tüp bebek tedavisini araştırırken bireylerin sıklıkla sordukları sorular içinde bu yöntemin kimlere uygulanabileceği sorusudur. Tüp bebek yöntemi ile gebelik, çiftlerin 1 yıl süre içinde düzenli ve korunmasız cinsel ilişki yaşadığı halde gebelik sağlanmadığı durumda tedavi için kabul edilir. Tedavi süreci için gerekli incelemeler yapılır ve çiftler değerlendirilir.
Erkekten alınan semen örneğinin normal gebelik yöntemlerine yeterli düzeyde ve kaliteli sperm olmaması,
Kadın yaşının büyük olmamasına rağmen incelemeler sonucunda yumurtalık rezervinin azaldığının gözlemlenmesi,
İleri kadın yaşı (38 yaş üstü) ve 6 ay süre ile düzenli korumasız ilişkiye rağmen gebelik oluşmaması,
Endometriozis’in tüp-yumurtalık ilişkisinin bozulmasına neden olması, (Endometriozis: üreme döneminde kadınlarda ortaya çıkan hastalık)
Yumurtalamada bozukluklar olması,
Kadın fallop tüplerinin tıkalı olması,
Tüm yapılan işlemlere sonuçların normal olmasına rağmen nedeni açıklanamayan infertilite görülmesi
Kadın Yaşının Faktörü
Kadınlarda yaşın ilerlemesi ile birlikte yumurtalama kapasitesi ile birlikte yumurtalık kalitesinde azalma başlar. Bireyin genetik yapısına bağlı olarak bu azalma hızlı yada yavaş olabilir. Regl olma durumunun tüp bebek yöntemine olan etkisi de birçok kadının merak ettiği sorular arasındadır. Regl olma durumu yumurta varlığı ile ilişkili olsa da kişinin yumurta kalitesine etki edecek bir durum yoktur. Kadın adet döneminin 3. gününde hormon ve diğer testler ile görülen yumurtalık kapasitesi ve fonksiyonlarının uygunluk göstermesi halinde 44 yaşına kadar tüp bebek uygulaması gerçekleştirilebilmektedir. Fakat 38 yaş ve üzeri kadınlarda uygulama öncesinde genetik tanı işlemi ile embriyoların kromozomlar açısından normallik durumunun araştırılması önerilir.
Kadının yaşı ile orantılı olarak normal yöntemler ile gebe kalma olasılığı azalmaktadır. 35 yaş altı kadınlarda canlı doğum oranları %40 – 45 civarındayken yaşı 40 ve üzeri olan hastalarda bu oran %10 civarına kadar düşmektedir.
Tedavi sürecinde bazı aşamalarda başarısızlıklar ortaya çıkabilmektedir. Genellikle başarısızlığa etki eden sebepleri bilinememektedir.
Birincil Sebepler Arasında; embriyonun kalitesiz olması, ilaç tedavisinde yapılan yanlışlıklar, embriyonun yanlış ortamda bulundurulması ve embriyo zarında kalınlaşma tüp bebeğin oluşmasına engel olmaktadır.
İkincil Sebepler Arasında; Annenin bedeninde kaynaklanan sıkıntılar yani; rahim içi duvarında bozukluk, polip ve miyomlar, bağışıklık sistemi bozuklukları, enfeksiyon kaynaklı yapışıklıklar, pıhtılaşma bozuklukları gibi pek çok rahimden kaynaklı nedenler tüp bebek tedavisinin olumsuz sonuçlanmasına neden olabiliyor.
Üçüncül Sebepler Arasında; Tüplerde ve çikolata kistlerinde karşılaşılan sorunlar tüp bebek tedavisinin başarısızlığına etki edebiliyor. Enfeksiyonlardan dolayı fallop tüplerinin yapışması veya önceden geçirilen cerrahi operasyonlarda tüplerin zarar görmesi sorun teşkil etmektedir. Belirtilen tüplerin tıkanması, içlerinde sıvının birikmesi ve biriken sıvının yumurtalıklara akması rahimde embriyonun tutunmasını zorlaştırır. Bu nedenle tüp bebek tedavi sürecinde olumsuz sonuçlara rastlanabilir.
Başarısızlıkta Erkeğin Faktörü
Tüp bebek tedavilerinde genelde kadınlardan kaynaklanan sorunların ortaya çıktığını görmekteyiz. Fakat başarısızlığın tek etkeni anne adayı değil, babalarda olabiliyor. Özellikle erkek spermlerinin kaliteli olmaması ve az sayıda sperme sahip olması, var olan spermlerin kullanılmasını gerektiriyor. Baba adayının spermlerinin kullanılması gerektiğinden, Erkek sperminin yeterli kalitede olmaması yada az sayıda olması problemler oluşturabiliyor. Genetik materyalleri kaliteli olmayan spermlerle döllenme yaşayan yumurtalar ile oluşan embriyolar, beklenen kaliteye erişemiyor.
Embriyo kalitesi yeterli düzeyde olmayınca genellikle rahme tutunamaması ile başarısızlık meydana geliyor. Yani erkekten gelecek olan üreme hücreleri hem bol miktarda hem de kaliteli olması gerekmektedir.
Başarısız Tedavi Nasıl Anlaşılır?
Tedavi sürecindeki embriyonun rahme enjekte edilmesinden sonra yaklaşık 2 hafta beklemek gerekir. Yeterli süreç sağlandığında kan gebelik testi yapılır. Testin sonuçları pozitif yönde çıkar gebelik elde edilmiş ise tedavi başarıyla sonuçlanmış demektir. Fakat yapılan testin sonuçlar negatif yönde yansır ise tedavinin tutmadığı başarısız olduğu sonucu ortaya çıkar.
Tüp bebek tedavisinin başarısız olup olmadığı normal gebelik gibi kolay anlaşılabilir değildir. Bazı durumlarda gebelik olması halinde bel ağrısı, iştah açılması, kanama olması gibi bir takım söylemler mevcut ancak bunlar bilimsel olarak açıklanmış veriler değildir. Bu nedenle tedavinin başarılı olup olmadığına karar vermek yerine, süreç boyunca olumlu düşünceler ile moralin yüksek tutulması gerekir.
Tüp Bebek Uygulaması Başarı Oranı
Tedavi süreci başarı oranı, bireylere ait farklı etkenler (özellikle yaş) ve tedavinin uygulanacağı merkezin tecrübesine göre değişkenlik gösterir. 30 yaş ve altı bireylerde başarı oranı %60’a kadar ulaşıyor. 40 yaş ve üzeri yaş ortalamasında ise bu değer %15 seviyelerine kadar düşebiliyor.
Bebeğim olmuyor diye vazgeçmeyin, benim de bebeğim olsun diyorsanız, sorularınızın cevabı için ilk görüşmeye bekliyoruz.
TEDAVİDE BAŞARILI VE UZMAN DOKTORLARIMIZLA YANINIZDAYIZ!
Tedavi sürecinde başarıyı yakalayabilmek için doktorlarımız özel süreç ile analizler gerçekleştirmektedir. Tüm bu süreçte tüp bebek merkezi bizim ve sizin yapacağınız adımlar değerlendirme ve ilk muayene esnasında aktarılır. En çok merak ettiğiniz soruları ve tedavide olumlu sonuçlar elde edebilmenin yollarını uzman ekibimizden öğrenebilirsiniz. Aşağıda yer alan bölüme bilgilerinizi ekleyerek bizlere iletin, sizinle iletişime geçelim.
Beşiktaş’ın iki saygın sağlık kuruluşu Ota Tıp Merkezi ve Jinemed Hastanesi güçlerini “OTA & Jinemed Hastanesi’” adı altında birleştirdi.