Meme Büyütme

 

Göğüsler, kadınlığı simgeleyen organlardandır. Her kadın, estetik olarak güzel görünümlü göğüslere sahip olmak ister. Ancak göğüslerin tek veya çift taraflı gelişme geriliği ya da kilo kaybı sonucu, hacimleri normalden daha küçük olabilir. Bu gibi durumlarda memeyi büyütmeye ve hacim kazandırmaya yönelik yapılan girişimler ile yani meme büyütme ameliyatlarıyla daha dolgun, estetik olarak daha güzel görünümlü meme oluşturmak mümkündür.

Meme büyütme ameliyatları (mammoplasti), memenin boyutunu ve şeklini değiştiren cerrahi işlemlerdir;

Memelerinin çok küçük olduğunu düşünen kadınlarda memelerin boyutunu büyütmek

Asimetrik meme problemi olan kadınlarda memelerin boyutlarını eşitlemek

Meme kanseri ameliyatı sonrası meme reknstrüksyonu amacıyla meme büyütme ameliyatı yapılır.

Meme büyütmenin oranı, kişini arzusu, mevcut durumu ve göğüs kafesinin ölçüleri dikkate alınarak belirlenir. Meme büyütmek için kullanılan materyal, silikon protezlerdir. Meme büyütme ameliyatlarında kullanılan silikon inert bir maddedir, yani vücut içine yerleştirildikten sonra organizma ile kimyasal reaksiyona girmez, moleküler yapısı değişmez. Dolgunluğunu yitirmiş, gevşemiş ve ileri derecede sarkmış olan memelere, tek başına protez yerleştirme ameliyatı uygulandığında gevşemiş olan meme dokusu, protezin üzerinden yine sarkma yapabilir. Bu tür memelerde protezin yerleştirilmesi ameliyatına ek olarak meme dikleştirme ameliyatı da yapılmalıdır.

Meme Büyütme Ameliyatını Planlamak

İlk başvurunuzda doktorunuz sağlığınızı değerlendirecek ve memelerinizle cilt tonusunuzun durumuna göre hangi cerrahi tekniğin sizin için uygun teknik olduğuna sizinle birlikte karar verecektir. Memelerinizde sarkma varsa, doktorunuz meme dikleştirme (asma/kaldırma/mastopeksi) ameliyatını da aynı seansta önerebilir. Doktorunuz tedavi seçeneklerini, her birinin risk ve sınırlarını açıklayacaktır. Sigara içiyorsanız, herhangi bir ilaç veya besin desteği kullanıyorsanız mutlaka doktorunuza bildiriniz. Doktorunuz kullanılacak anestezi türü, ameiyatın gerçekleştirilebileceği hastaneler ve ameliyatın maliyeti konusunda sizi bilgilendirecektir. Ameliyat aşamasında hasta ve doktoru bir araya gelerek şu dört konuyu değerlendirmelidir.

– Protez çeşidi

– Ameliyatın giriş yeri

– Protezin yerleşim yeri

– Protez hacmi

Ameliyat, tam teşekküllü bir hastanede genel anestezi altında yapılır ve tercih edilen tekniğe göre yarım ile bir bucuk saat arası sürer. Hasta, aynı gün ya da ertesi gün hastaneden ayrılıp günlük yaşama dönebilir. Göğüs bölgesi, yaklaşık bir hafta bandajlı kalır. Gizli dikiş uygulandığı için deri yüzeyinde alınacak dikiş yoktur. Ağır kaldırma ve kolların kullanıldığı egzersizlerden üç hafta kadar kaçınılmalıdır. Bu dönem sporcu sütyeni ile desteklenmelidir.

Tüm ameliyatlarda olduğu gibi, meme büyütme ameliyatının da rsikleri ve kendine has problemleri vardır. Konulan protezin çevresinde zamanla vücut tarafından oluşturulan bir tabaka gelişebilir. Kapsül olarak bilinen bu tabaka protezi sıkıştırarak yer değiştirmesine, memelerin asimetrik görünmelerine ve sertleşmelerine neden olabilir. Bu risk kas altına yerleştirilmiş protezlerde kas üsütüne yerleştirilenlere göre daha düşüktür. Kapsül kontraktürü olarak anılan bu durum, çeşitli yollarla tedavi edilebilir ve bazen kapsülün çıkartılmasını ve ya rahatlatılmasını gerektirir. Bazen de protezin kendisinin çıkartılması ve değiştirilmesi gerekebilir. Her ameliyatta olduğu gibi kanama, enfeksiyon, yara iyileşmesinde gecikme, meme büyütme ameliyatlarında da ortaya çıkabilir. Ameliyattan sonra bazen meme uçlarında geçici bir hassasiyet veya duyuda azalma olabilir.Meme protezlerinin doğurganlık, gebelik veya emzirme yeteneğini olumsuz etkilediğine dair hiçbir bilimsel bulgu yoktur. Meme protezlerinin meme kanserine yol açtığına dair bugüne kadar bilimsel olarak ortaya konmuş bir bilgi yoktur. Ancak protezli göğüslerde mammografi ile kanser tarama yöntemi biraz daha özelleşmiştir. Günümüzde rutin periyodik kontrol mammografisi çektirmek istediğinizde, meme ile birlikte protezin güvenilir röntgen görüntüsünü elde edecek özel teknikler konusunda deneyimli teknisyen ve hekimler bulunmaktadır. Ultrasonografi protezi olan bazı kadınlarda memedeki kitlelerin saptanmasında ve protezin değerlendirilmesinde ek faydalar sağlayabilir.

Ameliyat Sonucu Aşağıdaki Faktörler Tarafından Etkilenebilir :

– Memelerin mevcut büyüklüğü

– Meme tabanının çapı

– Meme dokusunun kalınlığı, gevşekliği, dolgunluğu: Meme dokusunun ince, zayıf ve gevşek olması, sonucu olumsuz etkileyebilir.

– Memede sarkıklık olması: Memede hafif sarkıklık olması protez yerleştirildiğinde düzelebilir. İleri derecede gevşek ve zayıf bir dokusu olan sarkık memelere ayrıca dikleştirme ameliyatı da uygulanmalıdır.

– Göğüs duvarının şekli: Göğüs duvarındaki doğumsal şekil bozuklukları, görünümü olumsuz yönde etkiler (asimetri yaratır).

– Memelerin asimetrik olması: Bazı kişilerin her iki memesi arasında şekil ve büyüklük farklılıkları olabilir. Bu durum, simetrik bir görünüm kazandırmayı zorlaştırıcı niteliktedir, ameliyat sonucunu olumsuz etkileyen bir faktördür.

– Derinin elastikiyeti: Deri elastikiyeti normal olan kişilerde sonuçlar daha başarılıdır.

– Meme gelişimindeki şekil bozuklukları

Meme Büyütme Ameliyatı Sonucunun Kalıcılığı

Gebelik, yaşlanma sonucun ömrünü olumsuz etkileyebilse de sonuç genelde uzun süreli kalıcıdır. Ayrıca konulan her protezin vücut içerisinde bir kullanım süresi vardır. Bu süre 10 yıldan 25 yıla kadar değişkenlik gösterir.

Bizden haber almak isterseniz lütfen email adresinizi yazın ve abone olun.
Telefon İle Arayın WhatsApp İletişim Hattı