Bademcik Taşı (Tonsillit)

 

Bademcik Taşı (Tonsillit)

 

Geniz eti (eğer varsa) ve bademciklerin yapısında doğal olarak bulunan çukurlara (kript) gıda artıkları, ölü hücreler vb maddelerin dolması ve üzerinde bakteri çoğalması sonucu oluşur.

Kirli beyaz, ezilebilir, kötü tatlı ve kötü kokulu, peynir kıvamında bir maddedir.

Ağız kokusu, boğaz ağrısı, yabancı cisim hissi ve nadiren kulak ağrısı yapabilir.

Tedavisinde ; birikintiyi mekanik olarak temizlemek ve kriptleri gümüş nitratla yakıp bağ dokusuyla dolmasını sağlamak denenebilir. Eğer şikayetler devam ederse kesin tedavi bademcik ve eğer varsa geniz eti ameliyatıdır.

Kronik Bademcik Enfeksiyonu

Sık sık iltihaplanan yada boyutu normalden büyük olan bademciklerde, içinde taş olmasa da doğal çukurlarında fazlaca bakteri olması ve bu bakterileri gerektiği gibi yok edememesi nedeniyle ağız kokusu yapabilirler.

Kronik Farenjit

Farinks boğazın arka ve yan duvarlarını oluşturan ve mukoza ile kaplı yüzeye verilen isimdir. Bu mukoza içerisinde bol miktarda bademciğe benzer lenf dokuarı bulunur. Bu alanların kronik enflamasyonunda da (yutma güçlüğü, takılma hissi, yanma, öksürük vb bulgular verir) ağız kokusu oluşabilmektedir.

Burun Tıkanıklığı

Burun kemiğindeki kaymalar (septumdeviasyonu ), burun içinde bulunan konka adı verilen yapılardaki şişlikler, çoğunlukla alerjiden kaynaklanan polipler hastalarda burun tıkanıklığı oluşturur. Bu rahatsızlıklar direkt olarak koku yapmasa bile ağız solunumuna neden olarak hem ağız kuruluğu oluşturup hem de ağız solunumuna bağlı dişeti rahatsızlıkları meydana getirerek ağız kokusuna neden olabilir.

Rinit ve Sinüzit

Bu iki durumda da hem fizyolojik olarak hem de patolojik olarak sekresyonlar artar. Artmış sekresyonlar burun tıkanıklığı ve ağız solunumuna neden olur. Ayrıca burun içi ve sinüslerdeki sekresyonlarenfeksiyonlu ise kendisi de direkt koku oluşturabilir.

Yabancı Cisimler

Burun boşluğu, geniz, ağız boşluğu, gırtlak, alt hava yolu ve üst sindirim sistemindeki yabancı cisimler de ( iğne, oyuncak parçaları, selobant, sünger,kuruyemiş, rinolitvs ) de özellikle uzun süre kaldığında koku oluşturabilir.

Tümörler

Burun ve sinüs tümörleri, oral kavite, dil, gırtlak ve yutak tümörleri hem artmış bakteri kolonizasyonuhemde tümör hücrelerinin nekrozu sonucu kötü koku oluşturabilir.

Otitler

Özellikle kulak zarının delik olmasıyla karakterize kronik otitler, orta kulakta anaerobik bakteriler tarafından oluşturulan enfeksiyonlar nedeniyle östaki tüpü aracılığı ile ağız kokusu yapabilirler.

If you want to hear from us, please write your email address and subscribe.
Telefon İle Arayın WhatsApp Communication Line