Rahim Ağzı Kanseri’yle İlgili Bilinmesi Gerekenler

 

Rahim Ağzı Kanseri’yle İlgili Bilinmesi Gerekenler

 

Rahim Ağzı Kanseri rahmin alt bölgesinde gelişen kanser türüdür.

Jinekolojik muayenede çok kolay görüntülenebildiği için ve vajinal smear ile yani sıvının alınarak hücrelerin incelenmesi ile erken tanı konabildiği için en rahat erken teşhisi olan kanser türleri arasındadır.

Günümüzde rahim ağzı kanseri’nden ölüm, erken tanının yaygın olarak kullanılması nedeniyle çok azalmıştır. Ancak geri kalmış ülkelerde düzenli jinekoloğa gitmeyen kadınlarda rahim ağzı kanserinden ölümler görülebilir.

HPV, Human Papilloma Virüs’ün kısaltılmasıdır. Özellikle bazı tiplerinin (Tip 16 ve 18) rahim ağzı kanserinin oluşmasına neden olduğu belirtilmektedir. Günümüzde yine vajinal sıvıdan alınan örneklerde HPV tipi belirlenerek kanser riski açısından fikir sahibi olunabilir.

PAP Smear testi düzenli olarak her yıl yapılmalıdır.

Vajinal salgıdan alınan hücrelerin sıvı içinde biriktirilerek tek bir tabaka halinde yayılıp incelenmesidir.

Bir kadının rahminin olmaması menopoz yaşı üzerine etki etmez. Bazı çalışmalarda rahmin varlığının cinsel ilişki sırasında orgazmı kolaylaştırdığı iddia edildiyse de bu net olarak kanıtlanmamıştır.

Bazı genleri taşıyan kadınlarda bazı kanser türlerinin daha sık görüldüğü belirlenmiştir. Örneğin BRCA–1 ve BRCA–2 genlerine sahip kadınların meme kanserine yakalanma riski daha yüksektir. Bu nedenle kanda bu genlere bakarak meme kanseri riski hakkında bilgi sahibi olunabilir. BRCA-2 genine sahip bir kadında da yumurtalık kanserine yakalanma riski yüksektir. Bu kadınların  aile hikayeleri de varsa menopozdan sonra yumurtalıkların laparaskopi ile alınması önerilebilir.

Bu testler gelişen teknoloji sayesinde hassas olarak yapılmaktadır.

Özellikle annesinde meme kanseri olan kadınlarda risk 4–7 kat daha yüksektir. Ancak yine de ailede kanser eğilimi çok iyi araştırılmalıdır; yol gösterici olabilir.

Rahim ağzı kanserleri içinde genetik çalışmalar mevcut. Yine bazı kan testleriyle kansere yakalanma riski yüksek olan kadınlar belirlenip bunların erken tedavileri veya daha yakın takipleri mümkün olabilir. Ayrıca yine HPV tiplemesi yaygın olarak ve daha hızlı yapılarak yine yüksek riskli grup ortaya konabilecektir.

Prof. Dr. Teksen Çamlıbel

If you want to hear from us, please write your email address and subscribe.
Telefon İle Arayın WhatsApp Communication Line