Menopoza Yaklaşan Kadınlar ve Gebelik Şansı

 

Son yıllarda üzerinde durulan en önemli konulardan biri Menopoza Yaklaşan Kadınlar ya da menopoza girmiş kadınlarda gebelik şansıdır. Bayanlar, çalışma hayatına daha fazla girmekte ve kariyer endişeleri duymaktadırlar. Böylece daha ileri yaşta çocuk sahibi olmak istemektedirler.

Tüm dünyada yaşanan bu eğilim nedeniyle doktorlar çalışmalarını yaşlanan yumurtalıklarda neler yapabiliriz diye yoğunlaştırmaktadır. Bunlardan biri yumurtalık içersine vücudun başka yerlerinden (örn. Kemik iliği) elde edilen kök hücrelerin enjekte edilmesidir. Böylece kök hücrelerin yumurtalık içinde yumurta hücrelerine dönüşerek kadında üreme fonksiyonunun yeniden başlatılması hedeflenmektedir.

Günümüze kadar yapılan çalışmalar henüz tartışmalı sonuçlar vermektedir. Türkiye’de ortalama menopoz yaşı 47, dünyada ise 49 civarındadır. Menopoza 40 yaşından önce girilmesi erken menopoz olarak adlandırılmaktadır. Menopoza erken girilmesinin en önemli nedeni genetik faktörlerdir. Yani bizim her türlü özelliğimizi belirleyen genler aynı zamanda bir kadının menopoza gireceği yaşı da belirlemektedir. Ailesinde erken menopoza girenlerin kendilerinin de erken menopoza girme riski yüksektir.

Erken menopoz yumurtalıkların vaktinden önce çalışmasını durdurmasıdır. Bunun en önemli nedenlerinden biri sigara içilmesidir. Sigara içilmesinin direkt olarak yumurtalıklar üzerinde toksit etkisi yaptığı saptanmıştır. Toksit maddelerin ve kirli havanın da erken menopoz nedeni olduğu ileri sürülmektedir. Erken menopoza girenlerde yumurtanın ürettiği östrojen azalmış olacağı için kadın bu östrojenden mahrum kalacaktır. Gerçekte ise vajinanın ve idrar yollarının yenilenmesinde ve kemik erimesinin önlenmesinde çok etkili bir hormondur. Östrojenden mahrum kalan kadınlarda vajina ve idrar yollarında kuruluk, idrar yolları enfeksiyonlarında artış ve uzun dönemde kemik erimesi bulguları görülecektir. Bu yüzden erken menopoza girenlerde mutlaka en azından belli bir süre östrojen kullanımı önerilmektedir.

Menopoza Yaklaşan Kadınlar da yumurta kapasitesini azaltan diğer önemli konuda var olan yumurtalık kistleridir. Özellikle genç yaşlarda ortaya çıkan kistler, selim yapıda olsalar dahi aşırı derecede büyüyerek yumurtalığın sağlıklı bölgelerini de hasara uğratabilirler. Bu nedenle genç yaşlarda düzenli doktor kontrolü ve büyümeye devam eden kistlerin çıkartılması bayanların üreme yeteneklerinin daha uzun süreler devam etmesini sağlayacaktır.

Doç. Dr Meriç KARACAN Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

If you want to hear from us, please write your email address and subscribe.
Telefon İle Arayın WhatsApp Communication Line