Vajinal Akıntılar birçok kadın için yaşam boyunca en sık karşılaşılan sorunlardandır. Vajinal akıntı, kaşıntı – yanma ve idrar yaparken gözlenen şikayetlerdir. Kısaca en sık görülen şikayetler aşağıda özetlenmiştir.
Bu semptomlar mantar hastalığının tipik belirtileridir. Kadında vajinal akıntılar en sık görülen nedeni mantar enfeksiyonlarıdır. Özellikle antibiyotik kullanımı Diabet (Şeker Hastalığı) ve gebelik mantarın aşırı derecede neden olabilir. Bazen de bu şikayetler tedaviye rağmen tekrarlayabilir. Tedavi; Özellikle mantara etkili krem ve hap kullanılabilir.Ayrıca tekrarlayan enfeksiyonlarda diabet varlığı da araştırılabilir.
Kaşıntının en sık görülen nedeni yine mantar enfeksiyonlarıdır. Buna ek olarak vajinal akıntılar’a neden olan diğer mikroplarla kaşıntı nedeni olabilir. Giyilen iç çamaşırı yada kullanılan petlere karşı alerjik reaksiyona bağlı da kaşıntı olabilir. Eğer kaşıntı pubik kılların olduğu bölgede ise bit veya uyuzdan da şüphe etmek gerekir. Tedavi: Mantar enfeksiyonlarında mantar önleyici kremler kullanılabilir. Alerjik reaksiyonlara bağlı olarak ortaya çıkan kaşıntılarda kortikosteroidler yararlı olabilir. Bit yada uyuz saptanan olgularda bunlara karşı ilaçlar etkili olacaktır.
Genellikle genç bayanlarda görülen şikayetlerdir. Yapılan muayenelerin çoğunda herhangi bir hastalık saptanmamaktadır. Detaylı olarak sorgulandığında özellikle cinsel problemi olan bayanlarda daha sık olduğu ortaya çıkmaktadır. Tedavide en etkili yol psikolojik olarak rahatlamanın sağlanmasıdır. Gerginliği azaltmak amacı ile soğuk kompres uygulamaları yarar sağlayabilir.
Bu akıntıların nedeni, Bakterial vajinozis adlı anaerob bakterilere yada Trichomonas vajinalis’e bağlıdır. Özellikle Trichomonas vajinalis cinsel temas ile bulaşır ve eş tedavisinde mutlaka yapılması gerekir. Ayrıca çoğunlukla asemptomatik olan ve bazen akıntıya neden olabilen Gonore (Bel Soğukluğu) ; %40-60 kadında adet sonu başlar. Ateş, iştahsızlık, cinsel ilişki sırasında ağrı ve bulantı, kusma şikayetleri ile birlikte olabilir. Sık sık geçirilen gonore enfeksyonları, kadında tüplerin tıkanmasına neden olup ileride kısırlığa yol açabilir. Günümüzde giderek önem kazanan, vajinada akıntı nedeni olan ve daha önemlisi rahim ağzından yukarıya yayılarak tüplerde hasar nedeni olan bir mikroorganizmada “Chlamydia” dır. Bol miktarda akıntı nedeni olabilir ve tedavisi cinsel temasla bulaşır. Özellikle doğum yapmamış bayanlarda teşhisi ve tedavisi daha sonra gelişebilecek kısırlığı önlemektedir. Tedavi: Bu hastalıkların tedavisinde de antibiyotikler kullanılmaktadır ama mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
Bu şikayetler 4-5 gün süre ve daha sonra yara oluşur. Nedeni Herpes Simpleks adı verilen virüs olabilir. Bu virüsün iki tipi vardır. 1.tip çoğunlukla ağız kenarında yerleşirken, 2. tipi genital bölgede lezyonşara neden olabilir. Cinsel yola bulaşan bu hastalıktır; bazen uzun süre tekrarlayarak devam edebilir. Tedavi: Kesin bir tedavisi yoktur ancak Asiklovir adı verilen ilaçla başarılı sonuçlar alınkıştır.
Bu şikayetlerin temel nedeni idrar yolunun enfeksiyonudur. Kadında üreta adı verilen ve uçtaki idrar yolu erkeklere oranla daha kısa ve dışa daha açık olduğu için mikrop kapma riski de daha fazladır. Sistit, mesanenin iltihabıdır ve sık idrara çıkma, karın alt bölgesinde ağrı şikayetleriyle ortaya çıkabilir. Tedavi: Antibiyotikler temel ilaçlardır. Bol su içilmesi ve hijyene dikkat edilmesi fayda sağlayacaktır.
Beşiktaş’ın iki saygın sağlık kuruluşu Ota Tıp Merkezi ve Jinemed Hastanesi güçlerini “OTA & Jinemed Hastanesi’” adı altında birleştirdi.