Mide Balonu

 

Mide Balonu

 

Mide balonu nedir: Mide balonu yumuşak, silikon, içi sıvı ile doldurulabilen bir materyaldir ve endoskopi yardımı ile mide içerisine yaklaşık 20 dakikalık bir işlem ile yerleştirilmektedir. Mide balonu uygulaması cerrahi olmayan obezite tedavileri arasında yer almakta ve başı çekmektedir. Mide balonu açlığın kısmen azalması, daha az yemek yemeyi sağlayarak kişisel anlamda beslenme alışkanlıklarının değiştirilerek kilo verilmesini sağlamaktadır. Başarılı şekilde uygulanmış bir yöntem ve hastanın bu konudaki uygun yaşam değişiklikleri ile ortalama 7-25 kg arasında bir kilo kaybı sağlanabilmektedir. Bu noktada mide balonunda kalıcı olarak kilo vermek isteyenlerin bireysel anlamda beslenme alışkanlıklarını değiştirmeleri gerektiğini iyi kavramaları gerekmektedir. Yani balon takılmasını takiben dilediğini yiyerek zayıflamak diye bir algı yanlış olacaktır.

Kimlere Balon Uygulanabilir?

  • Mide balonu bariatric cerrahi geçirmeye aday olan ancak ameliyattan once cerrahi risklerin azaltılması gereken hastalarda
  • Vücut kitle indeksi ?30 olan ve yandaş hastlığı olanlarda
  • Vücut kitle indeksi ?35 olan ve yandaş hastalığı olmayanlarda
  • Yine vücut kitle indeksi 30-39 arası olan ve obezitenin hastanın genel sağlık durumu ile ilgili risk yarattığı durumlarda
  • Daha önceden cerrahi olmayan kilo verme yöntemi denenmesine ragmen fayda görememiş hastalarda

Kimlere uygulanmaz?

  • Özefajit, gastrik ülser, duodenal ülser veya spesifik iltihabi hastalılardan Crohn hastalığı gibi hastalığı olanlarda
  • Özefageal varisleri olanlarda
  • Alkol ve madde bağımlılarında
  • Daha önceden geçirilmiş bariatrik cerrahisi olan mideli hastalarda
  • Çok geniş hiatal hernisi olanlarda uygulanması önerilmez.

Mide balonunun kendiliğinden sönmesi ve çıkması mümkün mü?

Mide balonunun halk arasındaki deyimiyle patlaması yani yavaş yavaş haznedeki serumun sızarak sönmesi durumuna nadir de olsa rastlanabilir. Bu durumda mide balonu kendiliğinden barsaklara kaçabilir ve doğal yollardan dışarı atılabileceği gibi, barsaklarda ileus adı verilen barsak tıkanıklığına yol açabilir. Bu durumda hastanın takibe alınması ve gereğinde cerrahi yöntemlerle tedavisinin sağlanması gerekebilir.

Yerleştirme işlemi nasıl yapılır?

Mide balonu işlemi tamamen endoskopik olarak yapılmakta olup deneyimli ve aktif bir ekip tarafından normal bir endoskopi süresine 15 dakikalı bir sure eklenerek tamamlanmaktadır. Normal endoskopik incelemeden sonra eğer midenizde mide balonu yerleştirilmesine tıbben engel bir durum olmadığı görülürse balon yerleştirme işlemine geçilir ve size uygun seçilmiş olan mide balonu ağız yoluyla kapalı bir halde midenize endoskop yardımı ile kontrollu bir şekilde gönderilir. Takiben mide içerisinde uygun pozisyonu alması sağlanarak yaklaşık 500-550 cc miktarda metilen mavisi adı verilen özel bir boyalı serum ile şişirilmektedir.

İşlem sonrası dönem nasıl olmaktadır?

İşlemin yapıldığı aynı gün evinize taburcu olabilir hatta işinize dönebilirsiniz. Mide balonu vücuda yabancı bir cisim olduğundan ilk 2-3 günde olan ve zaman zaman bir haftaya uzayan kramp tarzında ağrılar, bulantı ve intolerans olabilir. Bu durumun şiddeti kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Bu dönemi rahat geçirmeniz için bazı medikal ilaç desteği hekiminiz tarafından sağlanmaktadır.

Hangi durumlarda doktoruma ulaşmalıyım?

Bahsedildiği üzere olan bulantı,kusma ve kramp tarzında olan ağrılar dışında olan kesilmeyen kusma, kan kusma, ağızdan mavi boyalı kusma, idrar renginde değişiklik ( yeşil mavi tonlarda boyanma) gibi durumlarda doktorunuzla temasa geçmeniz uygun olacaktır.

If you want to hear from us, please write your email address and subscribe.
Telefon İle Arayın WhatsApp Communication Line